6 trin til at bygge din formue

Sep 14, 2023

 

Dette - mit første blogindlæg - er det store helikopterperspektiv på, hvordan du bygger en god økonomi.

Det er her, vi sætter tonen an.

Her du får det store perspektiv på, hvordan du bør prioritere dine penge og i hvilken rækkefølge.

For det er ikke lige meget.

Hvis du gerne vil have mest muligt ud af dine penge, hvis du gerne vil være sikker på en god pension, hvis du gerne vil bygge en formue, så er det her, du bør starte.

Er du klar?

Her kommer de 6 prioriterede trin til, hvordan du med fordel kan fordele dine penge.

Trin 1: Betal minimum ind til din pension

Hvad du bør gøre: Betal det minimum din arbejdsgiver sætter ind til din arbejdsgiverpension. Det varierer fra arbejdsgiver til arbejdsgiver, men er som regel et sted mellem 4-10% før skat.

Hvorfor du bør gøre det: Pension er den mest grundlæggende form for fremtidssikring. Du skal være sikker på, at du er godt polstret når du rammer pensionsalderen. Jo tidligere du går i gang, jo nemmere bliver det, fordi dine penge vokser, jo længere tid de er investeret (ja, pension er investeret). Samtidig får du skattefradrag for det beløb, du betaler ind til pension.

 

Trin 2: Betal al dyr gæld af

Hvad du bør gøre: Lav et overblik over dine dyre gældsposter. Det er for de fleste alt, der ikke er realkreditlån (muligvis også SU-lån). Lav en plan for at betale dem af og brug alle penge du har i overskud hver måned til at betale disse gældposter af så hurtigt som muligt. Seriøst. Få dem ud af dit liv.

Hvorfor du bør gøre det: At spare op og investere mens du har dyr gæld, er som at prøve at løbe op af en rulletrappe, der kører nedad. Få betalt din dyre gæld af, før du investerer i mere end din pension. Det frigiver både penge, tid, energi og overskud.

 

Trin 3: Byg en god nødopsparing

Hvad du bør gøre: Spar 2-6 måneders udgifter op på en separat konto adskilt fra dine andre penge. De skal ikke investeres.

Hvorfor du bør gøre det: En nødopsparing - eller Fuck-You-Konto som nogle kalder det - er en økonomisk buffer, som du kan bruge i ja, nødstilfælde. Det vil sige når din bil/fryser/cykel går i stykker, når du vil flytte fra din irriterende roommate/kæreste eller skifte arbejde uden at have et nyt på hånden. Jo større dine forpligtelser er (hus, bil, børn), jo større bør din nødopsparing være.

 

OBS! Trin 2 og 3 kan med fordel ske samtidig. Du skal nødig ud og optage endnu mere gæld, hvis dit køleskab går i stykker. Så opbyg gerne en mindre nødsopsparing mens du betaler din dyre gæld af.

 

Trin 4: Invester yderligere, så du er sikker på en god pension

Hvad du bør gøre: Tjek, om du er godt på vej med din pension. Det kan du gøre på pensionsinfo.dk eller ved at tage et møde med din pensionsrådgiver (mange arbejdsgivere har en tilknyttet, som du kan tale med). Hvis ikke, så sæt dit bidrag til din arbejdsgiverpension op. Har du mod på det, kan du også oprette din egen pensionsopsparing ved siden af din arbejdsgiverpension. Her er den meget fordelagtige aldersopsparing et godt sted at starte.

Hvorfor du bør gøre det: For det første kan du udnytte det fulde skattefradrag på dine pensionsindbetalinger, hvis du ikke allerede gør det ved minimumsindbetalingen. For det andet sparer mange danskere for lidt op til pension, fordi de undervurderer, hvor mange penge de har brug for til pensionen. Du har sikkert mange ting, du drømmer om at gøre, når du går på pension. I dette step bør du sikre dig, at der er råd til dine drømme.

 

Trin 5: Spar løbende op til større ting

Hvad du bør gøre: Spar løbende op til de større ting, du ønsker at købe. Bolig, bil, rejser, bryllup og så videre. Hav en klar plan for disse opsparinger, hav dem på separate konti og sæt automatiske overførsler op til dem hver måned. Ligesom nødopsparingen skal disse penge stå på en opsparingskonto - eventuelt en højrentekonto, hvis muligt - men de bør ikke investeres.

Hvorfor du bør gøre det: Hvis du ønsker at bygge en god formue, bør du så vidt mulig undgå at låne penge - også til disse større ting (med undtagelse af realkreditlån selvfølgelig og måske et mindre boliglån). Tænk på det sådan, at du ikke har råd til disse ting, før du kan betale for dem kontant.

 

Trin 6: Invester i frie aktiedepoter og/eller betal din realkredit gæld af

Hvad du bør gøre: Invester i frie depoter som en aktiesparekonto og et almindeligt aktiedepot og/eller betal dit realkreditlån af.

Hvorfor du bør gøre det: Dette er den sjoveste del! Nu kan du bygge en rigtig stor formue! Hvis du er ude efter maksimal frihed, så gå i gang med at investere i frie depoter. Det er depoter, hvor du i modsætning til pensionsdepoterne, selv kan bestemme hvornår du vil bruge pengene. Hvis du elsker tanken om ikke at have et realkreditlån, så betal det af - muligvis før tid. Begge er gode muligheder og du kan også gøre dem begge to på én gang.

 

Trin 5 og trin 6 kan med fordel ske samtidig, så du løbende fordeler dine penge på henholdvis opsparing og investering.