9 simple pengeregler som forbedrer dit forhold til penge

Oct 13, 2023

 

Pengeregler er simple guidelines som hjælper dig med at prioritere og sikre, at du bruger dine penge på det, der giver dig mest værdi. Når du har dine pengeregler, bliver det nemmere for dig at træffe beslutninger med dine penge.

 

En pengeregel kan for eksempel være at du investerer i din sundhed med løbende massage, fysioterapi eller et sundhedstjek en gang om året, uanset prisen. Når du har sat en sådan regel, bliver det meget nemmere for dig rent faktisk at bruge pengene. Det bliver også nemmere at sortere udgifter fra, fordi der vil være mange former for udgifter, som IKKE fremgår af dine pengeregler. Dermed har du på forhånd valgt ikke at prioritere dem, og det bliver nemmere at sige nej.

 

Til inspiration kommer her mine 9 pengeregler. Husk dette er mine regler, som passer til mine prioriteter og værdier. Dine vil formenlig være anderledes. Det er helt ok. Vi er alle forskellige.

 

1. Hav 6 måneders udgifter på en buffer

Jeg kan godt lide en god buffer/nødopsparing/Fuck-You-Konto eller hvad du gerne vil kalde den. Hvis du synes 6 måneder er for meget eller uoverskueligt for dig, så start med noget mindre.

 

2. Spar 10% af indkomst op hver måned

Dette er til min løbende opsparing til ferier, højtider, særlige lejligheder og så videre. For mig passer 10% nogenlunde, men jeg justerer undervejs. Hvis jeg for eksempel gerne vil på en ekstra lang rejse med min familie, kan det være jeg sætter beløbet op i et godt stykke tid inden da, så jeg sikrer mig, der løbende spares op til den rejse.

 

Prøv at lave en liste over de ting, du løbende vil bruge penge på og cirka hvad de koster. Start derefter en opsparing til dem. Eventuelt på flere forskellige konti, så du har én til ferier, én til bil, én til bryllup og så videre.

 

3. Invester 20% af indkomst hver måned

Jeg investerer meget lige nu. Dels fordi jeg gerne vil udnytte renters rente effekten og investere mest muligt tidligt i livet, dels fordi jeg kan, da vores boligudgifter for tiden er ekstremt lave. Ikke alle har mulighed for at investere så meget, og det er også helt ok. Invester hvad du kan nu og her. Du kan altid øge beløbet senere hen.

 

4. Hold boligudgift på under 30% af indkomst

Hvis du har fulgt min på Instragam i et stykke tid, ved du måske, at dette er en af mine største kæpheste. Mange mennesker bruger alt, alt for stor en del af deres indkomst på deres bolig. Der strammer økonomien for meget alle andre steder og leder til økonomisk stress. Lige i øjeblikket bruger vi (min mand og jeg) cirka 10% af vores indkomst på vores bolig. Det giver en helt fantastisk frihed og råderum i resten af vores økonomi. Det er nok de færreste, som kan komme ned på 10%, men alt under 30% er rigtig, rigtig godt.

 

Prøv at regne ud, hvor meget din boligudgift fylder af din samlede indtægt og vurder om der er grund til ændringer.

 

Alle procenter i dette indlæg er i øvrigt efter skat.

 

5. Køb sund, økologisk mad selv om det koster mere

Jeg elsker god, sund mad. Det er en ting, jeg aldrig vil gå på kompromis med. Men for mig er det også klart den udgift, som nemmest kan stikke af. Jeg forsøger derfor at holde styr på mit madbudget med madplaner og indkøbslister mm. Men i sidste ende fortryder jeg sjældent ekstra penge brugt på mad.

 

6. Invester jævnligt i nye bøger, ny viden og selvudvikling

Jeg elsker at lære nyt. Det giver et fantastisk kick hver gang. Derfor tænker jeg sjældent over prisen på bøger (bøger er jo alligevel en absurd billig vej til ny viden) eller generel selvudvikling. I min virksomhed har jeg det seneste år brugt 26.000 kroner på kurser og coaching. Det har været hver eneste krone værd.

 

Måske har du det ligesådan eller måske er der et andet område, som er en no-brainer for dig at prioritere dine penge på?

 

7. Ingen grænse på forbrug til min have

Jeg elsker min have, så simpelt er det. Og da det er en klassisk nybyggerhave, betaler jeg gerne ekstra for lidt større buske og træer. Måske har du et lignende område af dit liv, som du prioriterer højt?

 

8. Invester i rejser og oplevelser med min familie

Altid oplevelser frem for ting. Det er min klare prioritet. Faktisk forsøger jeg generelt at have så få ting som muligt. Men rejser og oplevelser med min familie, de prioriteres meget højt. Det er også derfor jeg sparer 10% op hver måned som skrevet i pengeregel #2. På den måde har jeg løbende penge nok til at booke den næste ferie eller den næste oplevelse.

 

9. Forsøg løbende at øge min indkomst

Indkomst er et helt essentielt parameter for det liv, du kan leve. Hvis du både kan tjene godt OG holde dine udgifter under kontrol, kan du opnå ekstremt meget her i livet. Derfor har jeg løbende fokus på, hvordan jeg kan øge min indkomst. Det er ikke nemt, men det betaler sig.

 

Det var mine 9 pengeregler. Jeg håber, du kan bruge dem som inspiration til at lave dine egne.