De 3 opsparinger - har du dem alle?

Oct 05, 2023

 

En god opsparing er nøglen til mange ting her i livet.

Med en opsparing kan du blandt andet:

 • Føle dig i kontrol

 • Undgå økonomisk stress

 • Få råd til de ting, du ønsker dig

 • Udfordre dit nuværende arbejdsliv

 

Det er dét en opsparing kan. Værdien af en god opsparing kan aldrig overvurderes.

 

Men opsparing kan godt være svært. I en verden fyldt med fristelser, er det ikke nemt at lægge penge til side til fremtiden. Mit bedste råd til en god opsparing?

 

Strukturer den og gør den automatisk.

 

Struktur betyder, at du gerne bør have 3 forskellige opsparinger på 3 separate konti. De 3 former for opsparing er:

 

 1. En nødopsparing til at give dig ro og mindske økonomisk stress.

 2. En kortsigtet opsparing til løbende forbrug.

 3. En langsigtet opsparing til dine store mål i livet.

 

Lad os se på dem én for én.

 

Nødopsparingen

Buffer/Nødopsparing/Fuck-You-Konto, Løsningsfond. Kært barn har mange navne. Du kan kalde den præcis, hvad du vil. Det eneste du skal vide er, at du skal have en.

 

Hvorfor?

 • Fordi du skal have penge til når din køleskab/bil/cykel/computer/tv osv. går i stykker.

 • Fordi du skal have penge til at flytte fra en dårlig roommate eller kæreste, når du vil - uden at skulle tænke over, om du har råd til det.

 • Fordi du skal have penge til at skride fra et job med dårlig energi eller en dårlig chef, præcis når det passer dig.

 

Hvor meget skal der så være på den nødopsparing? Der skal gerne være et sted mellem 1-6 måneders udgifter. Men der er ikke noget gyldent tal, det kommer an på mange ting:

 • Hvor mange forpligtelser du har? Har du egen bolig? Bil? Børn? Jo flere forpligtelser, jo større nødopsparing skal du have.

 • Hvilke drømme har du? Vil du gerne være selvstændig en dag? Gå på deltid i en periode uden at skulle stramme livremmen alt for meget ind? Jo større drømme, jo større nødopsparing?

 • Hvor nemt er det for dig at finde et nyt arbejde, hvis du skrider fra dit gamle?

 • Hvad siger din mavefornemmelse dig? Hvor meget tryghed har du brug for?

 

--> Opret en konto til din nødopsparing. Fyld den løbende op til du når et niveau, du er komfortabel med. Lad pengene stå og rør dem ikke, mindre der rent faktisk er en "nødsituation". Derefter fylder du den op igen.

 

Kortsigtet opsparing

Den kortsigtede opsparing er til løbende forbrug, som er lidt større end blot at købe dagligvarer i Netto. Denne opsparing giver dig råd til dyre måneder, for eksempel julen. Den er også til ferier og andre ting, du har brug for at spare op til løbende.

 

--> Sæt et fast beløb ind på denne konto hver måned. Ved du for eksempel at du skal bruge 20.000 kroner om året til ferier og 4.000 kroner til gaver, jamen så skal der sættes 2.000 kroner ind på denne konto hver måned. På den måde er du altid på forkant med de større udgifter.

 

Langsigtet opsparing

Den langsigtede opsparing er til de store ting: Bil, bryllup, jordomrejse, hus eller hvad du nu går og drømmer om.

 

Lav en klar plan for disse opsparinger. Også selvom du slet ikke går i tanker om at købe en bil lige nu. Eller holde bryllup. Måske er du single? Måske er du ikke blevet friet til/ har friet endnu? Men guess what – du kan sagtens begynde at spare op alligevel.

 

Lad os tage bryllup som et eksempel.

 

En undersøgelse fra 2016 viste, at et gennemsnitligt dansk bryllup koster knap 53.000 kroner. Det er sjovt, for 2016 var også det år, hvor jeg selv blev gift. Jeg kan ikke huske præcis hvad min mand og jegs bryllup kostede, men det var nok mere i nærheden af de 100.000 kroner. Så der er selvfølgelig store forskelle og du kan sagtens holde et mindre bryllup. Pointen er, at hvis du ved, at du med højst sandsynlighed er typen, der gerne vil holde et bryllup – jamen så er det en god ide at begynde at spare op til det. Også selvom det potentielt set ligger mange år ud i fremtiden.

 

--> Igen opretter du en separat konto til denne opsparing - eller flere, hvis du gerne vil holde dem adskilt. Det kan være en konto til bil og en til bryllup. Lav en fast overførsel dertil hver måned. Husk: jo tidligere du starter med din opsparing, jo mindre skal du spare op hver måned for at nå dit mål.

 

Det var de 3 former for opsparing. Har du dem alle?

 

Hvis ikke - eller hvis du har brug for mere hjælp til at komme i gang med at spare op - så har jeg et hjælpeværktøj til dig.

 

Jeg kalder den "4-trins metoden: Sådan sparer du op uden at leve af havregrød".

 

Når du bruger 4 trins metoden, får du

 • klare mål for din opsparing, som hjælper dig med at fastholde motivationen.

 • overblik over hvad du bruger dine penge på i dag, så du kan finde ud af præcis, hvor du kan skære i dit forbrug for at spare mere op. Ofte uden at du overhovedet kan mærke det på din livskvalitet.

 • en klar fordelingsnøgle til dine penge og sidst men ikke mindst

 • 9 top konkrete tips til at sætte ekstra fart på din opsparing.

 

Den koster 0,- kroner og bliver sendt direkte til din indbakke. Du finder den lige her >>

 

Held og lykke med din opsparingsrejse!