Sådan kommer du i gang med at investere

Nov 28, 2023

 

Vil du gerne i gang med at investere? Men bliver du overvældet allerede inden du er kommet i gang?

 

Lyder investering alt for kompliceret og tidskrævende?

 

Så har jeg en god nyhed til dig: sådan behøver det slet ikke være😊

 

God investering (det vil sige både profitabel og nem investering) er nemlig virkelig simpelt.

 

Hvad er god investering?

God investering er primært 4 ting:

  1. Automatisk

  2. Bred

  3. Billig

  4. Langsigtet

 

Automatisk betyder, at du helst skal bruge en månedsopsparing, som handler ind for dig automatisk hver måned. På den måde, skal du blot sætte din investering op én gang og så handler månedsopsparingen for dig hver måned derefter.

 

Bred betyder, at du i stedet for at prøve at udvælge vinder aktierne (hint: det kan du ikke - det kan ingen), køber en global indeksfond, som indeholder et bredt udvalg af aktier fra det meste af verden.

 

Billig betyder at selvsamme indeksfond gerne skal have en ÅOP (årlige omkostninger i procent) på under 0.5%. Der er ingen grund til at betale mere, da det udvander dit afkast og de dyre fondehistorisk set ikke giver et bedre afkast end de billige.

 

Langsigtet betyder, at du som minimum investerer i 10 år. Det er der 2 årsager til. For det førsteminimeres din risiko ved at investere jo længere tid, du gør det. For det andet skal du bruge mindst 10 år, før du for alvor vil opleve effekten af renters rente – altså at dine penge vokser eksponentielt.

 

De 6 steps til god investering:

Step 1: Du vælger det beløb, du vil investere hver måned. Det skal være et beløb, som du ved, du med al sandsynlighed kan undvære i minimum 10 år, da god investering, som beskrevet ovenfor, er langsigtet.

 

Step 2: Du vælger en investeringsudbyder, som tilbyder en månedsopsparing. Det kan være enten en investeringsrobot (eksempler er June, Nora, Nordnet One eller Lysa) eller Nordnets almindelige månedsopsparing.

 

!! Vær opmærksom på, at vælger du en investeringsrobot vil dine investeringer være lagerbeskattede. Det betyder, at du skal betale skat af dit afkast hvert år (hvis dit afkast er positivt). Dette er ikke nødvendigvis et problem, men mange foretrækker de realisationsbeskattede fonde, som nævnes i step 3 nedenfor. Realisationsbeskatning betyder, at du først betaler skat af dit afkast, når du sælger dine investeringer.

 

Step 3: Bruger du en investeringsrobot investerer du automatisk i fonde (ETF’er) med lave omkostninger. Her skal du altså ikke bekymre dig om element 2 og 3 i god investering. Bruger du gør-det-selv månedsopsparingen hos Nordnet, skal du vælge hvilke(n) indeksfond, du vil placere dine penge i.

 

Step 4: Sæt din månedsopsparing op med dit ønskede beløb og din ønskede indeksfond.

 

Step 5: Sæt en automatisk overførsel på fra din bank til din investeringsplatform hver måned, med det beløb, du ønsker at investere.

 

Step 6: Læn dig tilbage og slap af. Dine investeringer passer nu sig selv og tjener penge til dig mens du lever dit liv.

 

Sådan, mere kompliceret er det faktisk ikke.

 

God vind til dig på din kommende investeringsrejse.